ناصر تقوایی

‏ناصر تقوایی‏
Nasser Damavandi


ناصر تقوایی، کارگردان، نویسنده، فیلم‌نامه‌نویس و عکاس، سال 1320 در شهر آبادان متولد شد. وی دارای مدرک دیپلم ریاضی و فارغ‌التحصیل دبیرستان "رازی" آبادان است. «تاکسی‌متر» که در سال (۱۳۴۶) برای تلویزیون ساخته‌شد، نخستین فعالیت وی در عرصه فیلم‌سازی محسوب می‌شود.
ناصر تقوایی، نشان فیروزه‌ی سینما حقیقت به پاس یک عمر فعالیت هنری، پلنگ برنزی جشنواره‌ی فیلم لوکارنو، دیپلم افتخار جشنواره‌ی فیلم ونیز، تندیس طلایی جشنواره‌ی فیلم سانفرانسیسکو، نشان نقره‌ی جشنواره‌ی سینمایی سپاس تهران و نشان برنز جشنواره‌ی سینمایی سپاس تهران، را در کارنامه دارد.

نامزد 3 سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر
سوابق کاری ناصر تقوایی
نویسنده
کارگردان
تهیه کننده
تدوینگر
طراح صحنه
ناصر تقوایی پس از انقلاب، مستند «تمرین آخر» (تعزیه‌ی حر دلاور) (۱۳۸۳) را ساخت؛ که به‌واسطه‌ی نمایش این فیلم و چند اقدام دیگر، تعزیه در سازمان میراث جهانی "یونسکو" ثبت جهانی شد.
آنچه تقوایی را به‌عنوان یک استثنا در سینما مطرح می‌کند تنها کیفیت بالای آثارش نیست، بلکه انبوه کارهای ناتمامی است که در کارنامه دارد. مطمئناً مقصر تمام این «ناتمام‌ها» خود تقوایی نیست و در برخی از موارد شرایط و وقایع مختلف نیز سهیم بوده‌اند. وی در کارنامه‌ی خود چندین کارسینمایی و تلویزیونی ناتمام دارد. مجموعه‌ی تلویزیونی «داستان‌سرایان» (۱۳۵۷) که به زندگی و آثار نویسندگان نام‌آور ادبیات معاصر می‌پرداخت، از آن جمله است. او پیش از انقلاب قرار بود، «شوهر آهو خانم» نوشته‌ی علی‌محمد افغانی را هم بسازد که نشد. او پس از انقلاب پروژه‌ی عظیم «کوچک جنگلی» نوشته‌ی خودش را در سال (۱۳۶۲) نیمه‌کاره گذاشت و دو پروژه‌ی مشهور «زنگی و رومی» (۱۳۸۱) و «چای تلخ» (۱۳۸۲) نیز همچنان ناتمام رها شده‌اند.
«ناخدا خورشید» (۱۳۶۵) که اقتباسی از «داشتن و نداشتن» ارنست همینگوی است، به گمان بسیاری برترین اقتباس سینمایی سینمای ایران محسوب می‌شود و بی‌تردید تسلط شگرف تقوایی بر ادبیات و البته اقتباس، کارگردانی استادانه در کنار بازی‌های درخشان از امتیازات فیلم به حساب می‌آید.
«نفرین» (۱۳۵۲) که براساس داستان نه‌چندان برجسته‌ی «باتلاق» نوشته‌ی میکا والتاری ساخته‌شد؛ گرچه با اقبال عمومی مواجه نشد اما فیلم مورد علاقه تقوایی و منتقدان است.
نظرات مردم (3 نظر)
راد شهبازی
استاد بزرگ ، زادروزت مبارک !
2 لایک
0 نظر
1398/04/20
آرمان عسگری
مگه میشه کسی ایشونه نشناسه
3 لایک
0 نظر
1397/04/20
الهام فرهنگ
تو خیلی خوبی، ختی اگه مردم شهرم تو را نشناسند...
2 لایک
0 نظر
1397/04/20